go2fenyves.hu/kornyekbeli_latvanyossagok


Hortobágy

 

Hortobágy község Hajdú-Bihar megyében található, az Alföldön, Debrecen városától nyugati irányban 36 kilométerre. Ez Magyarország egyik legkisebb népsűrűségű települése, azonban idegenforgalmi nevezetességei számos látogatót vonzanak.

 

Hortobágyi Nemzeti Park

hortobágyforrás:www.google.com

A Hortobágyi Nemzeti Park Magyarország első nemzeti parkja, 1999 óta része a Világ Kulturális és Természeti Örökségének. Négy tájvédelmi körzet és 19 önálló természetvédelmi terület tartozik hozzá. Területileg Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéket foglalja magában, valamint Heves megye Tisza-tavi szegletét. Élőhelytípusai között megtalálhatók a szikes puszták, a löszpuszták, a mocsarak és az árterek, felszínét a Tiszának és mellékfolyóinak áradásai formálták szinte tökéletes síksággá.
A nemzeti park jelképe a hortobágyi kilenclyukú híd. A nemzeti parkhoz tartozik a Tisza-tavi Vízisétány és Tanösvény, amely vízre szerkesztett dongaút és kishajóval közelíthető meg a poroszlói kikötőből. Lehetővé teszi a régió gazdag madárvilágának megfigyelését. 
A Hortobágyi Nemzeti Park Látogatóközpont multimédiás elemeket is tartalmazó természetrajzi kiállítással várja látogatóit, egész évben hétköznap, főszezonban pedig (május elejétől október végéig) hétvégén is. A központhoz csatlakozó Kézművesház hétfő kivételével hétköznap tart nyitva. Ugyanitt Pásztormúzeum és Körszín is található. A Hortobágy-halastóhoz kisvasút vezet.

 

Hortobágyi Kilenclyukú Híd  

hortobagy-kilenclyuku-hidforrás:www.google.com

A Hortobágyi Nemzeti Park jelképe a hortobágyi kilenclyukú híd, amely Povolny Ferenc tervei alapján klasszicista stílusban épült a XIX. század derekán egy régi fahíd helyén. A híd akkoriban a maga 167.3 méter hosszával és bő 92 méter szélességével a történelmi Magyarország leghosszabb közúti kőhídja volt. Egyedi, kitáruló karokra emlékeztető végei a pusztai állathajtás megkönnyítését célozták a kiszélesedő felhajtókra a pásztoroknak egyszerűbb volt felterelni a gulyát és a ménest. A híd stabil szerkezetében az évszázadok múlása nem okozott károkat, azonban a felületi romlások helyreállítása érdekében az 1980-as évek elején felújításra került sor. 
Augusztus 20-a környékén minden évben sor kerül a híd, a folyó és a Nagycsárda környékén megtartott ún. hídvásárra, ahol minden hagyományos kézműves mesterség képviselteti magát.

 

Debrecen

 

Hortobágyi kirándulásunk után ellátogathatunk Magyarország második legnagyobb városába, Debrecenbe is, ahol  az itt valaha megforduló és rég élt történelmi személyek lábnyomain járva barangolhatunk a cívis város utcáin.

 

Déri Múzeum

deri_2www.google.com

Az európai hírű Déri Múzeum Debrecen központjában található, egy neobarokk stílusú épületben, amely Györgyi Dénes és Münnich Aladár tervei alapján épült. A múzeum földszintjén két kiállítási szárny található, a keleti szárny a táj jellegzetes madarait mutatja be, a nyugati szárny pedig az ásványok világát tárja látogatói elé. Az első emeleten régészeti kiállítás idézi fel a letűnt korok temetkezési szokásait és halotti kultuszát, és helytörténeti kiállítás mutatja be a gazdálkodáshoz és a régi kézműves mesterségekhez használt eszközöket. Az északi szárnyon a patika múzeum míves bútorzata és egyéb használati tárgyak kiállítása idézi fel a XIX. század első felének polgári életformáját. A második emeleten található Déri Frigyes különleges gyűjteménye, amely az antikvitás és a kelet varázslatos világába nyújt bepillantást.

 

Debreceni Egyetem - Egyetemi Botanikus Kert 

763531forrás:www.google.com

Debrecen Egyetemének Élettudományi épülete és Könyvtára mellett, észak felé a tanszéki épületszárnyak alkotta udvarok a Botanikus Kert felé nyílnak. 
Az Egyetemi Botanikus Kert megalapítására 1928-ban került sor, az egykori Füvészkert utódjaként, amelynek eredeti növényvilága megegyezik a Nagyerdőével. A botanikus kertben található Kőrösi Csoma Sándor emlékfája, amely szülőhelyéről, az erdélyi Csomakőrösről hozott dióból nőtt. A kert mintegy ötezer növényfaja között egyedülálló a kétezer fajt képviselő kaktuszgyűjtemény.

 

Debreceni Református Nagytemplom 

2223111121044636_debrecen_nagytemplom_piac_utca-1forrás:www.google.com

Debrecen története a XVI. század óta szorosan összefonódik a reformációval, innen ered a Kálvinista Róma elnevezés. A Debreceni Református Nagytemplom a város legjellegzetesebb épülete a belváros szívében, a Kossuth tér és a Kálvin tér között. Klasszicista stílusban épült a XIX. század elején, alapterülete eléri az 1500 négyzetmétert. Helyén a középkor óta a történelem folyamán mindig is templom állt, azonban ezek vagy tűzvész áldozatai lettek, vagy a harcokban súlyosan megrongálódtak. A mai templom két torony között húzódó főhajóval rendelkezik. A nyugati toronyban található a megrongálódott, de újraöntött Rákóczi-harang. A toronytetőket barokk elemek díszítik.

 

Csokonai Színház

000206537_szinhaz.jpg.jpg_origforrás:www.google.com

1915-ben vette fel Csokonai Vitéz Mihály nevét. 1952 óta operatársulata is van. A színház műemlék-épülete a XIX. század derekán épült, romantikus stílusban, Szalniczky Antal tervei szerint. A homlokzatot allagorikus nőalakok, valamint költők szobrai díszítik, a színház előtt pedig két kiemelkedő igazgatójának mellszobra áll. A színpadnyílás felett Telepy Károly, helyi festőművész alkotása a magyar színészet korai korszakának állít emléket, Debrecenben is fellépő hírességek megörökítésével. Ma az épület 600 fő befogadását teszi lehetővé.

 

Nagyerdő - Debrecen  

nagyerdookforrás:www.google.com

A debreceni Nagyerdő nem területéről, hanem fáinak méretéről kapta nevét. A 1082 hektárnyi erdőben, amelyből ma közel 100 hektár természetvédelmi terület, az évszázados kocsonyás tölgyek, gyertyánok és ezüsthársak mérete a 25-26 méter magasságot is eléri. A szabadon látogatható erdő ma kedvelt séta- és kirándulóhely, fái alatt tavasszal gyönyörű gyöngyvirágszőnyeg virágzik. Az erdő szélén, az erdészet központjában oktatóközpont működik, és innen indul a Gyöngyvirág, valamint az Odvas keltike tanösvény.

 

Debreceni Állatkert 

oroszlanforrás:www.google.com

Debrecen állatkertje, a Nagyerdei Kultúrpark, Magyarország első vidéki állatkertjeként nyitotta meg kapuit 1958-ban. A 7 hektáros állatkerthez további 7 hektáron vidámpark társul. Egyedi látványosságai közé tartozik a vízkedvelő vastagbőrűek és a védett hazai halfajok bemutatója, a hüllőház és a nagyméretű madárröpdék.

 

Szállásfoglalás
Adja meg szállásigényének fontosabb paramétereit és küldje el online! Kollégáink hamarosan felveszik Önnel a kapcsolatot!
Ajánlja ismerősének
Az Ön neve
Az Ön e-mail címe
Címzett neve
Címzett e-mail címe